Slzovka - Yi yi ren - Biela perla východu TCM Herbs

Kód: TCH910
Značka: TCM Herbs
€10
Na sklade
váha
Zvolený variant nie je k dispozícii. Reset vybraných parametrov.

Tradičná čínska bylinná zmes.

Detailné informácie

Podrobný popis

Slzovka - Yi yi ren - Biela perla východu TCM Herbs

Odborná literatúra o Tradičnej čínskej medicíne uvádza:

Posilňuje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkosť SHI,
Vylučuje hlien TAN a odstraňuje blokády YU
Ochladzuje horúčosť RE a vylučuje horké toxíny RE DU
Posilňuje energiu Qi ľadvín a pľúc

Odborná literatúra o Tradičnej čínskej medicíne uvádza:

Čistí organizmus od nánosov z živočíšnych potravín a tukov a používa sa tiež k podpornej liečbe pri celkovom zahlienení. Hlien je podľa TCM výsledkom „zlého“ stravovania, teda skoro každý človek je určitým spôsobom týmto postihnutý a jeho „trúbky sa tak zanášajú…“ Dna, žlčníkové a ľadvinové kamene a piesok, angína pectoris,, reumatické ochorenia, artróza, metabolické syndrómy (vysoký krvný tlak + obezita + srdečné choroby + cholesterol + ateroskleróza), celiakia, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída…

Dokáže zmäkčovať a zvláčňovať, preto i pomáha uvolňovať živočíšne tuky a zatuhnuté ložiská škodlivín z organizmu ako cysty, myómy, strumy, fibrómy, rôzne druhy nádorov, opuchy končatín, uvoľňuje napätie šliach a kŕče v končatinách a znižuje „zlý" cholesterol.

Posilňuje žalúdok a slezinu, odvádza z organizmu prebytočnú vodu a je močopudná.

Posilňuje pľúca, obzvlášť pri kašli a po respiračných chorobách (po virózach, chrípkach, zápaloch priedušiek a pľúc a pod.).

Má priaznivý vplyv na pokožku, ktorú udržuje hebkú a vláčnu. Užíva sa vnútorne k liečbe bradavíc a pri tvorbe materských znamienok. Chráni pred ekzémami, zápalmi kože (psoriáza, akné, erysypel, vredy predkolenia a pod.) a spomaľuje šedivenie vlasov.

Odvar zo slzovky sa považuje za veľmi liečivý pre ťažko chorých pacientov, pretože spoľahlivo pôsobí pri žalúdočnej a črevnej slabosti, upravuje hnačky (i chronické), viaže na seba toxíny, ktoré sú produktom látkové premeny, a podporuje funkciu pečene.

Zaujímavé je použitie proti rôznym druhom zhubných nádorov; v poslednom čase sa zistilo, že v semenách obsiahnutý coixenolid má skutočne kancerostatické účinky.

Odborná literatúra o TCM uvádza: Semená slzovky obsahujú škrob, tuk, bielkoviny, aminokyseliny, leucin, tyrosyn, lysin. Triterpenoidy coixol, coixan, coixenolid a steroly stigmasterol a kampesterol. Pretože sú geneticky bližšie skôr kukurici než pšenici, mali by byť bezpečné aj pre osoby alergické na lepok.

Výnimočnosť slzovky spočíva v tom, že na jednej strane posilňuje organizmus (ľadviny, slezinu, pľúca), bez toho že by pritom „spaľovala vlastné rezervy uložené v ľadvinách“, na strane druhej vylučuje škodliviny z organismu (horúce toxíny, vlhkosť, hlien), čím táto slzovka - jobovka nieje verná svojmu menu a naopak snaží sa všetko na dobré obrátiť. V podstate je to ideálna potravina pre dnešného človeka, ktorý potrebuje posilňovať svoj organizmus (bez vedľajších účinkov) a súčasne aj drenážovať telo od nežiadúcich usadenín (z údenín apod.), dnešným moderným žargónom tzv. detoxikovať. Ako hovoria starí čínski majstri: Slzovke sa dostalo suchej Qi (čchi) zeme a súčasne sa rodí obdarená jesennou Qi (čchi) neba.

I povedal čínsky klasik Bencaojing jedného dňa v roku 1625: Dlhodobo používaná nadľahčuje telo. Jednoducho, ak sa odstráni vlhká škodlivosť, slezina a žalúdok sú v kľude a tým s napráva stredný žiarič. Keď je stredný žiarič v poriadku, potom dokáže vyživovať štyri končatiny a spriechodňovať krvné cievy.

Všetci poznáme ten pocit, keď sa cítime akoby nasiaknutí a s pocitom tiaže či únavy, ktoré sa nedajú len tak striasť. Slzovka toto tzv. odvodnenie (či vyžmýkanie nasiaknutej huby na umývanie tabule) za nás urobí!

Z hľadiska západnej medicíny má vysoký obsah najmä betakaroténu, vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, horčíku, železa, medi, mangánu, fosfóru a zinku, a to v tej najlepšie vstrebateľnej a spracovateľnej podobe. Semená obsahujú cez 10 % vody, 52 % škrobu, približne 18 % bielkovín a 7 % tuku. Obsahujú tiež menší množstvo vitamínov skupiny B. NEOBSAHUJE LEPOK!

Naša Slzovka je testovaná na ťažké kovy, plesne, mikróby, aflatoxíny a hlavna i na 4 skupiny pesticídov (106 druhov), lebo tieto sa dnes stávajú celosvetovým problémom, obzvlášť u produktov z tzv. Tretieho sveta. Často sa stáva, že zákazníci v domnienke, že užívajú bylinné preparáty, sú naopak „zanesení“ ďalšími nežiadúcimi „chemikáliami“.

Obsah: 227 g Slzovky obecnej v podobe semiačok

Uplatnenie v kuchyni:

Je pestovaná ako krmivo a v niektorých oblastiach sa jej semená používajú k výrobe múky, najmä v Indii, kde ju však v súčasnej dobe nahradila kukurica. V Číne sa užíva k príprave polievok podobne ako u nás krúpy. Avšak naše krúpy nemajú taký účinok ako práve slzovka… Pražená s cukrom sa je ako cukrovinka alebo lúpaná ako búrske oriešky. Používa sa tiež ako náhrada prosa.

Vyskúšajte sami...

Najjednoduchší spôsob prípravy slzovky:

Varí sa podobne ako ryža alebo krúpy. Má aj podobnú konzistenciu a špecifickú nevýraznú vôňu. Uvarená sa môže pridávať do polievok, kaší, nákypov, pomazánok alebo jesť samostatne.
Vývar zo slzovky nevylievajte. Môžete ho vypiť ako liečivý čaj. Môžete ho osladiť medom.
Odporúča sa každodenné užívanie slzovky. Môžete si ju navariť na niekoľko dní a mať v chladničke.

Slzovku pridávajte občas po troškách pri varení naturálnej ryže, pridáva sa ako príloha, nie však väčšinou samostatne, ale práve s ryžou, kuskusom, bulgurom (slzovky sa pridáva max.1/3).

Hrsť slzovky môžete tiež pridávať do každej polievky k obohateniu a zahusteniu.

Uvarená slzovka s ryžou môže slúžiť aj ako východisková surovina pre ďalšiu výrobu- napr. keď zmes zo slzovky rozmixujete, môžete z hmoty urobiť pomazánku alebo chutné vysmážané placky. Keď ju zapečiete, získate obdobu sekanej či nákypu.
Výborná je s hubami pripravená ako „kubo".

Inšpiratívne recepty:

Slzovková zemiaková polievka
Slzovku cez noc namočíme, varíme s novým korením a bobkovým listom, na masle osmažíme cibuľu a huby, pridáme trochu zemiakov, koreňovú zeleninu, sušené paradajky, libeček, saturejku, razcu, rozmarín, majoránku a cesnak.

Slzovka so zeleninou
Na panvu dáme na chvíľu opražiť slzovku a podlejeme teplou vodou, pridáme soľ, pažítku a zeler alebo aj nejaké bylinkové korenie, kúsok morskej riasy, na obilninu položíme mrkvu, kúsok zeleru, dve malé cibuľky, lyžičku oleja a dáme povariť. Pokiaľ nepoužijeme tlakový hrniec, varíme až 50 minút na miernom plameni.
Na tanieri dozdobíme kvasenou zeleninou (červenou repou s chrenom) alebo sezónnou zeleninou.

Pre posilnenie imunity
V Číne sa slzovka užíva na začiatku jesene v detskom jedálničku pre posilnenie obranyschopnosti. Pojedá sa cca 3 týždne každý večer jedna malá miska kaše pripravenej zo slzovky a mrkvy.

Slzovka sa uvarí v hrnci do mäkka a v inej nádobe uvaríme v pomere zhruba rovnaké množstvo na kocky nakrájanej mrkvy. Po uvarení oboch toto zmiešame a krátko spolu prevaríme, pokvapkáme troškou oleja a ochutíme podľa potreby. Pre deti s trochou soli alebo i bez nej; prípadne mierne osladiť. Pre dospelých môžeme vymyslieť čokoľvek – napr. ochutiť sójovkou a kari korením alebo kurkumou, troškou cesnaku a čierneho korenia…fantázii sa medze nekladú.

Všetci poznáme ten pocit, keď sa cítime akoby nasiaknutí a s pocitom ťažoby či únavy, ktorý sa nedá len tak striasť. Slzovka to tzv. odvodnenie (či vyžmýkanie nasiaknutej huby na umývanie tabule) za nás výrieši!

Dávkovanie: 40 g denne, tj. 2 vrchovaté polievkové lyžice 

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: